نقد فيلم عرق سرد

ساخت وبلاگ

Saturday, November 03, 2018

نقد فيلم عرق سرد

به بهانه نمايش آن در سينما عصر جديد ممكو

سانس ساعت : 20 جمعه شب 11 آبان ماه 1397

 

خلاصه داستان فيلم : ماجراي دختر بازيكن فوتسالي بنام افروز اردستاني كه شوهرش مانع از خروجش از كشور براي بازي در تيمش مي شود و اين موضوع به درگيري هاي متعددي با شوهرش  و فدراسيون مي شود

نقد داستان فيلم :

فيلم برگرفته از داستاني واقعي است كه براي نيلوفر اردلان بازيكن فوتسال رخ داده است كه بدليل اختلافاتي كه به همسرش مهدي توتونچي داشته است شوهرش او را از رفتن به خارج براي شركت در بازي جلوگيري مي كند البته اين ماجرا به شكبل هاي ديگر براي برخي ديگران از بازيكنان زن از جمله  زهرا نعمتی هم رخ مي دهد.

انتخاب چنين موضوعي براي فيلم نياز به يك فيلم نامه قوي دارد كه با تعليق هاي جذب همراه باشد كه چنين چيزي را در فيلنامه نمي بينيم . فيلم مملو از ديالوگ هاي خسته كننده و طولاني است كه به كليت آن لطمه زده است .

فيلم با صحنه هايي از بازي تيم فوتسال دختران و درخشش افروز اردستاني ( با بازي باران كوثري ) شروع مي شود و بعد از نمايش اين بازي نه چندان جذاب كه اصلا فيلمبرداري خوبي هم ندارد تيتراژ فيلم شروع مي شود ! شروع صحنه هاي اوليه فيلم قبل از تيتراژ بيش از حد طولاني است و شروع خوبي و دلچسبي هم نيست . ضمنا تيتراژ فيلم بقدري ريز است كه تقريبا قابل ديدن نيست ! بايد به كارگردان جوان اين فيلم و همه كارگردان ها توصيه كنم كه حداقل يكبار خودشان فيلم را روي صحنه ببينند تا چنين مشكلاتي پيش نيايد.

اما داستان فيلم بسيار گسترده و درهم هست مسائل خيلي متعددي مطرح مي شود از تبيض بين زن و مرد در جامعه ايراني تا مسائل حقوقي ايران كه حق طلاق را به مرد مي دهد و حتي مرد اين اجاره را دارد كه زنش را ممنوع الخروج كند .... مشكلات خانوادگي زناني كه ورزش هاي حرفه اي انجام مي هند . موضوع پناهندگي ورزشكاراني كه بدليل نبودن امكانات و حقوق كم ... گاهي بطور غير قانوني از تيم جدا شده و به كشورهاي ديگر پناهنده مي شوند . رابطه بين زن و مرد ايراني بطوركلي ... موضوع عشق هاي يكطرفه اي كه آخر و عاقبتي ندارد ... عدم تفاهم و درك متقابل بين زن و مرد .... و دهها مورد ديگر كه همه در اين فيلم مطرح شده اند ولي با همه اين موضوعات متنوع .... فيلم ساختار جذابي ندارد از شروعش كه بيش از حد طولاني است تا صحنه هاي جر و بحث زن و شوهر در حضور وكيل و قاضي كه نمي دانم به چه دليل ما چهره او را نمي بينيم ؟

در واقع بخش زيادي از فيلم سكانس هاي طولاني و خسته كننده و طولاني بين بازيگران در دادگاه يا درون ماشين است .در واقع فيلم بيش از حد كش داده شده است . 

اگر شما بدون دانستن نام كارگردان به ديدن اين فيلم بنشينيد بوضوح بي تجربگي و ناپختگي را در آن مي بينيد و وقتي متوجه مي شود كه سازنده فيلم هم كارگرداني است كه اين دومين فيلم بلند سينمايي اوست و سن چنداني ندارد مي بينيد كه حدس شما درست بوده است .

واقعيت اين است كه كمتر كارگرداني وجود دارد كه بتواند در سنين پائين و با تجربه كم كار ماندگاري بسازد(  مگر اينكه نابغه اي مثل زاوير دولان كارگردان 28 ساله كانادايي باشد كه در اين سن 8 فيلم ساخته و تنهاي يكي از كليپ هايش 2 ميليارد ببينده داشته است ! ) . به همين جهت براي اكثر كارگردان هاي وطني كه چنان نبوغي ندارند بهتر است مدتي را به تجربه اندوزي بگذرانند و بي مقدمه سراغ ساختن فيلم هاي بلند سينمايي نروند .

قوانين عقب مانده و ارتجاعي – مردهايي كه تنها نگرش آنها به زن جنبه بهره جويي و جنسي است و نمادي از بی عدالتی ها و تبعيض هايي كه در حق زنان صورت مي گيرد و نظائر آن خاص اين ديار هم نيست و در بسياري از كشورهاي جهان سوم هم مرسوم است . اين روزها بازار ساخت اينگونه فيلم ها گرم است و بعد از موفقيت هايي كه فروشنده و جدايي نادر از سيمين در جشنواره هايي خارجي كسب كردند خيلي از كارگردان هاي جوان و حتي قديمي كه خودشان فيلم نمي سازند ولي پشت فيلم سازان جوان مخفي مي شوند سعي در تكرار آن داشته اند .

 براي من معلوم نشد شركت noori pictures  كه نامش در ابتداي عنوان بندي فيلم آمده است و متعلق به خانوم کتایون شهابی است چه نقشي در اين ساخت اين فيلم داشته است ؟!

يا مثلا اگر شما تعهدي بدهيد و تعهد نامه را پاره كنيد كه تعهد به هم نمي خورد ! آن تعهد به جاي خود باقي است و از اين دست ايرادها در فيلم فراوان ديده مي شود

برخي از صحنه هاي فيلم واقعا سخيف و زننده هستند ( نگاه كنيد به مكالمه بين افروز و ياسر وقتي افروز تصميم گرفته است به خانه برگردد و شام را با ياسر بخورد ) زمزمه هاي عاشقانه سطحي و مبتذل كه خيلي آبكي و زشت است .

اما فيلم موضوع ديگري را هم بيان مي كند اينكه زن داستان خيلي هم بي تقصير نيست . به شوهرش علاقه ندارد شايد اصلا گرايش هاي زنانه ندارد ! و مرد در اين ميان مي تواند تا حد زيادي محق باشد كه با چنين زن سردمزاجي روبروست كه خواسته هاي معقول و روزمره اش را برآورده نمي كند .

بازي ها

خانوم باران كوثري اين بار هم مثل سابق بازي خوبي ارائه داده است . ليلي رشيدي در نقش وكيل و سحر دولتشاهي در نقش مدير تيم بازي هاي خوبي داشته اند .

 

سخن پاياني

در مجموع : عرق سرد فيلم چندان جذاب و چشمگيري نيست و در حد  يك سياه مشق سينمايي است كه اگر فيلمسازان ما چنين بضاعتي دارند كه مي توانند دست به اين سياه مشق ها بزنند ايرادي ندارد !

 

..................نوشته محمد توكلي – شنبه 12 آبان ماه 1397 – ممكو

حالا يا فردا حركت مي كنم بطرف كرمانشاه...
ما را در سایت حالا يا فردا حركت مي كنم بطرف كرمانشاه دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : memco1397 بازدید : 94 تاريخ : سه شنبه 15 آبان 1397 ساعت: 15:18